Batáty obsahujú 76% vody, 20,7% sacharidov, 2% bielkovín a 1,3% ďalších látok. Ich vlastnosti a hodnoty sa menia ako u každého jedla počas tepelného spracovania.
Batáty obsahujú 76% vody, 20,7% sacharidov, 2% bielkovín a 1,3% ďalších látok. Ich vlastnosti a hodnoty sa menia ako u každého jedla počas tepelného spracovania.
Surové sladké zemiaky majú zvýšený podiel škrobu, ktorý sa počas varenia alebo pečenia mení na maltózu, tj. sladový cukor, takže takéto spracovanie zvyšuje sladkosť jedla. Pokiaľ ide o sladkosť spracovaných sladkých zemiakov, je tiež dôležité, aby obsahovala malé množstvo glukózy, fruktózy a sacharózy.
Z ďalších nutričných hodnôt je potrebné zdôrazniť vitamín A, na ktorý sú sladké zemiaky obzvlášť bohaté. Sladké zemiaky na 100 gramov obsahujú až štyrikrát viac vitamínu A ako je odporúčaná denná dávka.
Betakarotén je zlúčenina, ktorá poskytuje batátom viditeľný oranžový pigment. V skutočnosti ide o provitamín, tj. zlúčeninu, ktorú je možné spracovať na vitamín, a tvoria väčšinu podielu vitamínu A v sladkých zemiakoch. Ďalšie vitamíny, ktoré sa v nich nachádzajú, sú vitamín B6, C a E.
Veľký význam má minerál draslík, ktorý sa vo veľkom množstve nachádza v batátoch a je to elektrolyt, ktorý reguluje mnoho procesov v ľudskom tele.
Účinky sladkých zemiakov na zdravie sú rôzne. Sladké zemiaky pomáhajú regenerovať sliznice a pokožku. Beta karotén a jeho vedľajší produkt melanín (prírodný pigment čiernej, príp. tmavo hnedej farby) v sladkých zemiakoch majú osobitný účinok na ochranu zdravia pokožky, dodávajú jej prirodzenú farbu a chránia ju pred UV žiarením. Beta karotén má veľmi pozitívne účinky na zrak a zdravie očí.
Sladké zemiaky obsahujú na 100 gramov iba 86 kalórií a sú jednou z najlepších potravín, pokiaľ ide o chudnutie a udržanie hmotnosti. Často sú súčasťou mnohých diétnych jedálnych lístkov a sú vhodné najmä pre diabetikov – kvôli nízkemu glykemickému indexu, ktorý je len 17. Glykemický index určuje, o koľko potravina zvyšuje hladinu glukózy v krvi, a v tomto segmente sú sladké zemiaky označované ako ideálna strava.
Vitamín A a C v sladkých zemiakoch má silný vplyv na zdravie imunitného systému, zatiaľ čo jeho bohatosť na vlákninu poskytuje vynikajúcu prevenciu pred rizikom rakoviny hrubého čreva.
Zvýšená hodnota draslíka má pozitívny vplyv na celkovú funkčnosť ľudského tela, najmä na reguláciu funkcií svalového a nervového systému. Draslík tiež reguluje a znižuje krvný tlak. Batáty tiež obsahujú fytosteroly, ktoré sú veľmi dôležitými chemikáliami na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi.
Je dôležité poznamenať, že sladké zemiaky je potrebné skladovať pri teplote od 13 do 16 ºC aby sa zachovali ich výživové vlastnosti a zabránilo sa ich znehodnoteniu. Z týchto dôvodov by sa nemal umiestňovať a skladovať v chladničke.
Batáty, ktoré skladujeme dlhšiu dobu môžu byť sladšie, keďže sa škrob po určitom čase zmení na cukor. Batáty môžeme vyprážať, variť alebo piecť a často sa používa v kombinácii alebo ako príloha k rybám, mäsu a inej zelenine.
WhatsApp us