Batáty sa výborne varia ako celok. Pri pečení sa zase ich tenká šupka vyduje na chrumkavý povrch a vnútri objavíte sladkú, vankúšovitú dužinu. Kým pečene je tradičný spôsob, ako pripraviť sladké zemiaky, existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako ich pripraviť:
- pri varení celých sladkých zemiakov prebodnite ich šupku niekoľkokrát vidličkou a pečte na 200 stupňoch 40-50 minút, alebo kým z nich nevytiahnete vidličku ľahko,
- opečte plátky alebo na kocky nakrájané sladké zemiaky na oleji asi 10 minút,
- rýchle varenie pridaním 2,5 cm hrubých plátkov na panvicu s 5 cm vriacej vody; varíme asi 12 minút,
- varíme v pare 2,5 cm hrubé plátky na miernom ohni,
- pripravíme celé sladké zemiaky behom 5-8 minút v mikrovlnke, v polovici otočíme,
- upečieme celé sladké zemiaky v mikrovlnke: pečieme 4 minúty na cca. 200 °C po dobu 5 až 10 minút,
- grilujte alebo opečte na ražni 2,5 cm hrubé plátky po dobu 10 minút alebo rozkrojte sladké zemiaky pozdĺžne na polovicu a grilujte 20-25 minút,
- nastrúhajte surové do šalátov.
Príprava:
Batáty a mrkvu olúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Zeleninu prepláchneme vodou, dáme do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme k varu a zvoľna varíme do zmäknutia. Uvarené batáty s mrkvou prelisujeme alebo rozmixujeme.
Pokrm batáty s mrkvou doplníme lyžičkou oleja, premiešame a môžeme podávať.
Príprava:
Batáty olúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Králika nakrájame na drobné kocky. Batáty prepláchneme vodou, dáme do hrnca spolu s mäsom a zalejeme vodou. Privedieme k varu a zvoľna varíme do zmäknutia. Uvareného králika s batátmi prelisujeme alebo rozmixujeme.
Potom králik s batátmi doplníme lyžičkou oleja, premiešame a môžeme podávať.
Príprava:
Pangasa nakrájame na väčšie kúsky. Batáty olúpeme a nakrájame na kolieska veľké asi 1 cm. V hrnci privedieme do varu vodu s trochou cukru a kúskom masla a vložíme do neho batáty. Varíme, až do zmäknutia.
Na panvici rozpustíme maslo, vložíme kúsky rybieho mäsa, osolíme a pridáme štipku korenia na ryby. Mäso opatrne opečieme z oboch strán domäkka.
Uvarené batáty scedíme a osolíme. Do misky na dno dáme batáty, na ne položíme mäso a ozdobíme nakrájanou uhorkou a guľôčkami mozzarelly.
Pangasa s batátmi podávame ako teplý hlavný chod bez ďalšej prílohy, alebo s toastom či tmavým chlebom.
Ingrediencie: štipka masla, soľ, 5ks batátov, 5 strúčikov cesnaku
Príprava:
Batáty nemusíte lúpať, stačí ich dôkladne očistiť a umyť. Potom ich nakrájate. Na také isté veľké kocky alebo kolieska nakrájajte aj mrkvu a cesnak.
Namastite pekáč maslom a dajte doňho nasekanú zeleninu. Všetko posypte korením, gramom masla, pridajte strúčiky cesnaku a dajte zapiecť do rúry (rozpálenej aspoň na 190 stupňov). Pečte 40 minút.
Ingrediencie: 800g krkovičky alebo kotlety, 5 lyžičiek soli, 5 vetvičiek rozmarínu, 1 lyžička čerstvého korenia, olivový olej, maslo.
Príprava:
Batáty olúpte a nasekajte na prúžky, ktoré budú vyzerať ako hranolky. Nebudete ich ale smažiť, ani piecť v rúre, pretože ide o zdravšiu formu úpravy!
Natrite formu na pečenie alebo pekáč maslom, vložte do nej batáty a dobre ich osoľte. Pečte na 220 stupňov zhruba 40 minút. Kontrolujte, či sa nepripaľujú.
Krkovičku opečte z každej strany päť minút tak, aby bola krásne hnedá. Opekajte ju pokojne bez tuku, pokiaľ máte kvalitnú panvicu. Pridajte na panvicu vetvičky rozmarínu, ktorý mäso prevonia.
Ingrediencie: 700g batátov, soľ, olivový olej, 5 vetvičiek tymiánu
Príprava:
Olúpte batáty a pripravte si plech s papierom na pečenie. Na rovnaké kúsky nakrájané batáty dajte na plech a osoľte ich.
Polejte ich olivovým olejom a pridajte vetvičky tymiánu. Pečte ich v rozpálenej trúbe na 200 stupňov zhruba 30 minút.
Ingrediencie: batáty 700g, 220g hladkej múky, 1 vajce, 1PL olivového oleja, 1 šálka čerstvých špenátových listov, 1 šálka bryndze, 1PL soli
Príprava:
Batáty očistíme a nakrájame na kocky, uvaríme nad parou do mäkka. Uvarené zemiaky roztlačíme pridáme múku a vajíčko. Z uvedených surovín si vypracujeme cesto ako na šúľance. Cesto si rozdelíme na 4 časti, každú časť vyšúľame na šúľok hrubý asi 1 cm. Šúľok pokrájame na menšie kúsky. Tieto kúsky potom vidličkou z obdivoch strán stlačíme.
Ingrediencie: 4 plátky kvalitného kozieho syra, 480g sladkých batátov, 480g tekvice, 1 hviezdička badiánu, ½ PL medu, 1 stonka tymiánu, 0,05l bieleho vína, soľ, čierne mleté korenie.
Postup:
Zemiaky a tekvicu nakrájame na kocky s veľkosťou asi 1×1 cm. Orestujeme a podlejeme vínom, pridáme tymián, badián, soľ, korenie a podusíme do mäkka. Nakoniec pridáme med. Kozí syr ugrilujeme do zlatista na kuchynskom rošte (alebo v rúre na funkcii gril).
Na stred taniera dáme zemiaky a tekvicu, navrch uložíme syr a ozdobíme hustou balzamikovou redukciou, ktorú si možno kúpiť hotovú. Podávame so šalátom.
Náš tip: Kto nemá rád kozí syr, môže ho zameniť za akýkoľvek kus grilovanej ryby alebo mäsa.
Vaše recepty nám posielajte na email: info@bataty.sk alebo prostredníctvom kontaktného formulára.